perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Last.fm-suhteeni, may you rot in hell

Välttääkseni mahdollisen lopullisen hermojeni kyrvähtämisen ostin tiistai-aamuna kannettavan Macin. Kone- ja erityisesti musahommat ovat siitä lähtien olleet käymistilassa, mikä on ihan luonnollista ottaen huomioon sen, että uuteen vehkeeseen pitäisi nyt siirtää kaikki se kama jolla luulee joskus vielä jotain tekevänsä.

Minulla oli käsitys, että musiikin siirto kävisi helposti. Musahan on valmiina iPodilla, joten laite vain kiinni Heseen, piilotetut tiedostot näkyviin (musa podillahan on piilotettuna, sekaisin olevissa kansiossa biisinimet koodattuina, jotta yksittäisten biisien ja levyjen siirto Podilta koneelle olisi mahdollisimman hankalaa) ja do the drag and drop koko saatana* musiikille.

Hhhmmm... Haistakaa aivan saatana* pitkä vitt*. Koko saatana* järjestelmässä ei ole mitään merkkiä siitä, mistä nuo vitu* pilotetut tiedostot saisi näkyville. Ja tämä "koko iPodin sisällön siirto koneelta toiselle" on Applenkin mielestä ihan ok juttu. Mulle siis ei tule näkyviin kansiota, joka virallisten ohjeidenkin mukaan pitäisi tulla.

Erinäisten ja pitkällisten vaiheiden jälkeen päädyn soittamaan Applen asiakastukeen. Erinäisten ja pitkällisten viheiden jälkeen minua neuvotaan käyttämään erästä netistä löytyvää, kolmannen osapuolen tekemää ohjelmaa.

Kerrataan. Apple on tehnyt musiikin siirtämisen iPodilta tietokoneelle vittumaise* vaikeaksi, joten Applesta riippumattomat firmat koodaavat ohjelmia, joilla ym. asian voi tehdä helposti kusten näin Applen nilkoille. Minulle tulee asiaan liittyvä ongelma jonka ratkaisemiseen pyydän apua Applelta. Apple ei kuitenkaan osaa neuvoa minua oman laitteensa suhteen, joten he neuvovat minua käyttämään näitä heidän omat koodauksensa purkavia ohjelmia. "Tota noi meidän tyypit täällä käyttää."
Asian päätös: ohjelma, jota minua neuvottiin käyttämään, ei edes ole mäkillä vaan PC:llä toimiva. 
Täytyi pitää lepopäivä, ettei olisi mennyt mäkin kanssa hermot jo tässä vaiheessa.

-------

Tietokoneen vaihto antoi mulle nyt kuitenkin tilaisuuden irtautua yhdestä suuresta addiktiostani, nimittäin last.fm:stä. Liittymisestäni eli joulukuusta 2005 lähtien en ole kuunnellut musiikkia vain itse kuuntelemisen ilosta, vaan siihen on liittynyt myös tieto siitä, että se kaikki rekisteröityy jonnekin. Silloin tuo oli pitkäaikaisen haaveen toteutuminen, ja kun viime keväänä ohjelmistoon saatiin tuki myös iPodissa kuunnelluille biiseille, oli kate kuunneltujen biisien muistiin kirjautumiselle täydellinen.

Samalla kävivät turhiksi niin hyllyn CD:t kuin vinyylitkin. Eihän niiden kuuntelemisella ollut enää merkitystä, kun niiden kuuntelut eivät näkyneet last.fm:ssa. Tein last.fm:stä aloitussivuni ja mahdolliset kuuntelutietojen päivittymiset piti käydä tsekkamassa harva se hetki.
Kuuntelustani tuli laskelmoivampaa spontaaniuden kärsiessä. Podin kuuntelutietojen siirtämisestä iSproggleriin tuli jokaisen tietokoneen avauksen yhteyteen liittyvä rituaali, ja jos jotkut podi-kuuntelut pyyhkiytyivät jonkin källini takia ohjelmien muisteista, laitoin ko. biisit soimaan uudestaan iTunesiin jotta kuuntelutiedot pysyivät ajantasalla. Noiden soittojen yhteydessä volyymin piti tietysti olla nollilla, koska muuten olisin kuullut ko. biisit uudestaan ja niistä olisi tullut uusi kuuntelukerta.

Täydellisyys on valtavan upea asia, ja ainoa ymmärrettävä päämäärä. Esim. podibiisikuunteluista stressaamisen lopettaminen ei ole vaihtoehto, koska silloin kuuntelijatietoni eivät olisi minun kuuntelijatietoni vaan puutteelliset, epätäydelliset kuuntelijatietoni, ja silloin koko sivustolta katoaa mulle merkitys.

Voisinko käydä ehkä kerran parissa viikossa vilkaisemassa mitä sitä on sattumalta tullut kuunneltua? Haista kekkonen. Tili vittuu* ja aika vitu* nopeasti.

Perhana kun on tuntunut vapauttavalta kuunnella eilen Pemujen uutta Puuhevonen-cd:tä ja tänään Bo Diddleyn 16 All-Time Greatest Hits -vinyyliä ('64) ilman tietynlaisia huolia. Ja olen mä muutakin musiikkia nyt kuunnellut, mutta onko sen kaiken kirjaaminen jonnekin muiden näkyville niin vitu* tärkeää?

5 kommenttia:

pirtsakka kirjoitti...

Sun kirjoituksesta paistaa niin mielettömän hyvin Sun olotila. Voin melkein nähdä, minkälaiset ilmeet Sulla on.

Toivottavasti saat kuitenkin yösi nukuttua!

Meidänkin Junior (mäkki) toimii taas ja elämämme on helpottunut, kun pääsee kahdella koneella nettiin....

Juuso Koistinen kirjoitti...

Apple on Apple. Eipä siihen muuta.

Itselläkin mielessä välillä käy tuo Last.FM ja vinyylien suhde. Vanhat 70-luvun älppärit ja nuo uudemmatkin jäävät kokonaan pois tilastoista. Ilman niitä listani näyttävät niin ankeilta! Jotenkin olen saanut itseni vakuuteltua siitä, ettei se nyt maailmaa kaada, vaikka Last.FM ei aivan täydellisesti musiikkimakuani heijastakaan.

EchtLeder kirjoitti...

Niin, kenties "Apple on Apple"-toteamus pätee, muttei toivottavasti samassa mittakaavassa kuin "Microsoft on Microsoft".

Ole onnellinen! Mulle Lastis taisi olla vähän turhan hieno juttu, ja nyt onkin syytä yrittää kanavoida intoaan kenties johonkin yleishyödyllisempään.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän se mac ala kohta toimimaan, kyselet neuvoja kaveripiirin guruilta niin musa järjestyy varmaan ihan hyvin sinne. Ellei homma oo jo reilassa johhhhhh.

Mun ja last.fm:n suhde ei sillon vuonna 2006 kestänyt kuin hetken, en nähnyt sille ohjelmalle mitään käyttöä. Muutaman kerran tuli olo, että "ei tätä musaa voi kuunnella ettei se näy last.fm:ssä" ja se olikin jo hyvä syy poistaa ko. ohjelma koneelta.

Sen jälkeen huomasin, että en niinkään kiinnittänyt huomiota kuunnellun musan määrään vaan laatuun. Mun mielestä sun kannattaa kanavoida last.fm:n vapauttama energia johonkin vaikkapa musakirjojen lukemiseen tai muuhun jota ei voi "mitata".

BTW. Sattumalta ostin lauantaina uuden kännykän ja siihen tarpeeksi ison muistikortin. Mullahan ei oo koskaan ollut digikameraa eikä mp3-soitinta, nyt on. Aion hankkia vielä langattomat bluetooth-kuulokkeet niin voin sitten kuunnella musaa missä vaan kunhan kännykkä on jossain viiden metrin etäisyydellä. Tarkotus on, että aluksi lataa muistikortin täyteen kiinnostavaa-vaan-ei-tuttua musaa ja kierrättää mahdollisimman paljon kaikenlaista musaa jottei ehdi samat biisit soida liikaa. No, Lemonheadsin tuotanto varmaan pysyy kyllä kauemmin...

Nähäänkö joku päivä? Sori pitkä postaus.

EchtLeder kirjoitti...

Et halunnut että sun nazi occult metal - detroit r&b reggae - tai Lasse Liemola -innostukses tulevat esiin? Mulla ei ollut mitään sensuurimielteitä; kaikelle kuunnellulle musalle on jokin syy ja "selitys" ja "väärää" musaa mun koneella ei ole.

Tosiaan nyt musiikkia kuuntelee ainoastaan itseään varten. Vaikka niin saattoi last.fm-aikoinakin ajatella tekevänsä, saattoi jonkin musiikin soittamisen piilomotiivina olla se, että nyt maailma näkee mun kuuntelevan tämmöstäkin.

Katotaan miten aikataulut menevät ja natsaavat (ei viittaus kansallisosialismiin).