tiistaina, heinäkuuta 31, 2007

np. Kari Peitsamo & Risto - Gotta Build a Railroad, Gotta Build a Train -single ('07)

Kävin tänään Popparienkelissä Viiskulmassa ensimmäistä kertaa varmaan kymmeneen vuoteen, ja kokemus oli erittäin mieluisa. Paikan erikoisuutena mulle bongautui runsas valikoima sinkkuja, joita oli sekä uusina että käytettyinä. Tuo mieluisuus tuli mulle lähinnä siis kuitenkin paikan myyjästä(/omistajasta?).

Menin tiskille Kari Peitsamon ja Riston yhteissinkun kanssa, ja etsiessään itse kiekkoa hyllyistä n. 50v-myyjämiekkonen oma-aloitteisesti kertoi itse täyspitkän ilmestyvän huomenna ja odottavansa siltä paljon. Saimme aikaan innostuneen minikeskustelun Ristosta ja Peitsamosta, ja kun meikäläinen puhui, mies yritti pitää katsekontaktia vaikka samaan tosiaan etsi levyä hyllyjen välistä tai käytti kassakonetta. Sain myös vaikutelman, että mies seuraa kiinnostuneesti tapahtumia myös tuoreen musiikin alueella, mikä teki myös vaikutuksen meikäläiseen. Vittu, tuo jätkä on rautainen ammattilainen sekä levyjen että asiakaspalvelun saralla. Epäilemättä takana on vuosikymmenten kokemus.

Kun tutustuin Ristoon viime tammikuussa, hämmennys oli melkoinen. Suorapuheisia, pervoja, hauskoja, syvältä riipaisevia ja huikeita lauluja mm. ihmisten ja ihmissuhteiden erikoisemmista puolista sekä mielenterveysongelmista. Molemmat Ristolta tähän mennessä julkaistut levyt (S/T, '04 ja Aurinko Aurinko Plaa Plaa Plaa, '06) ovat iskeneet, ja jos Ristolta tulisi nyt oma levy, todennäköisesti ostaisin sen vaikken olisi kuullut siltä ennakkoon mitään. Tuollaisia artisteja ei tällä hetkellä montaa ole.

Riston seuraava julkaisu kuitenkin on Kari Peitsamon kanssa tehty The Second Coming of Mr. Jesus H. Christ (Oliko Jeesuksella oikeasti joku toinen nimi? No ei sen puoleen, varsinkin Riston tuntien tuo voi mennä läpi ihan pelkkänä huumorinakin.), ja ostamaltani sinkulta löytyy yksi biisi itse albumilta ja kolme demoversiota muista (albumin?) kappaleista. Odotin, että biiseissä kuuluisi selkeästi jotain kummaltakin artistilta, mutta parin kuuntelun perusteella valitettavasti tuntuu, että tämähän - siis sävellykset, sanat ja sovitukset - on pelkkää tylsää Peitsamoa ja Risto toimii vain miehen taustabändinä. Lopullisia (eli levylle päätyviä) biisiversioita on tosin vain yksi. Tämän perusteella en itse levyä kuitenkaan ostaisi.

Mua lämmittää ja ihastuttaa kuitenkin se, että Ristoa kuullaan muillakin julkaisuilla kuin vain bändin omilla albumeilla. Tämmöiset levyt on ideana hienoja kokeiluja, vaikken niistä itse pitäisikään. Edellä mainittu muuten pätee artisteihin ylipäätään, nimittäin lukuisat erilaiset julkaisut antavat yleensä sellaisen vaikutelman, että on kyseessä luova ja monipuolinen artisti, joka ei pelkää julkaista jotain sellaista, mikä saattaa vaikkapa hämmentää jotain osaa omasta fanisiivestään, eikä artistin ainoana päämääränä ole vain jokin vitun uran tekeminen. Kokeilemalla uusia juttuja oppii uusia temppuja ja epäilemättä kehittyy kokonaisuutena.

Vaikka tämä Peitsamo-levy olisikin pettymys Riston hurjaa vauhtia viimeisen vuoden aikana kasvaneelle fanikunnalle, tekeekö se automaattisesti Riston seuraavasta omasta levystä huonon? Sitä odotellessa.

6 kommenttia:

pirtsakka kirjoitti...

Positiivinen ostoskokemus voi viedä Sinut siis toisenkin kerran käyttämään rahojasi ao. liikkeeseen. Musiikkiin ja kirjoihin tuhlaaminen on aina hyvästä.

Echtleder kirjoitti...

Kyl juu. Kyllä tuolla tulee varmaan alettua jonkin verran käymään, vaikka en olekaan Stupidon ja Jäänsärkijän oheen enää välttämättä mitään kaivannutkaan. Ja harvemmin noihin kahteen asiaan käytetyt rahat tuhlaukselta tuntuvat.:)

Eero kirjoitti...

Kyllä. Popparin myyjät on kyllä Stupidon herrasmiesten kanssa oma lukunsa. Aika usein tulee lähdettyä tästä Pursimiehenkadulta jonkun levyn perään niin, että ensin kysyn Popparienkelistä ja jos sieltä ei löydy, kävelen Stupidoon. Sama homma tietysti eri suunnasta tultaessa muutenkin. Tai jos tiedän, että Stupidossa päivystää joku tietty tyyppi -> suoraan sinne :)
Myös Eronen, Lifesaver ja Digelius palkitsevat...

Kaide kirjoitti...

Digeliuksessa oon käyny kerran, Lifesaverin teidän nimeltä ja Erosesta en oo kuullukaan.

Mutta jestas sentään, nuohan ovat tosiaan kaikki lähes vierekkäin! http://www.lattari.net/musa/viiskulma.htm

Anonyymi kirjoitti...

Popparienkelissä tosiaan oli aika hyvin sinkkuja. Siellä oli jopa The Outdoor Typen single, ja mulla oli rahat loppu. Stupido on vaan niin helppo... mut kaikkien onneks kun nää Free Record Shopit lopetti niin ehkä pikkuputiikkienkin liikevaihto kasvaa vähäsen - toivottavasti ei kuitenkaan niin paljon että ne alkaa kilpailla määrällisesti hittilevyjen myynnissä.

Kajakki, mut saa linkata.

Kaide kirjoitti...

Musta tuntuu, että FRS:n ostajakunta on ollut sellainen, joka ei tavallisesti levyjä osta, eli enemmän taipuvainen tuonne Stocka-Sokos-Anttila -suuntaan. Freen liikkeissä oli viimeisinä vuosina mun mielestä hyvää vain keskeiset sijainnit. Ollakseen iso levykauppa valikoima ei ollut enää tarpeeksi laaja, ja sitä kautta tiloista katosi myös fiilis.